Kuvaus
Oikea kalkitusmäärä riippuu maan pH-luvusta, maalajista, multavuudesta ja kasvilajista. Puutarhakalkkia kannattaa levittää tasaisin väliajoin, jotta kasvualustan pH pysyy tavoitelluissa arvoissa juuriston alueella. Käytämme kasvimaillamme parhaaksi toteamaamme puhdasta kotimaista dolomiittikalkkia ja toimitamme sitä myös asiakkaillemme suoraan lavalla tai säkkitavarana.
Dolomiittipitoinen puutarhakalkki sisältää kalsiumin ohella myös kasvien tarvitsemaa magnesiumia. Magnesium on tärkeä lehtivihreän ainesosa, jota tarvitaan myös entsyymitoiminnassa. Magnesium vaikuttaa kaliumin ja kalsiumin ohella myös kasvin vesitalouden säätelyssä. Puutos näkyy ensin vanhojen lehtien reunoissa. Ne vaalenevat reunoiltaan ja lehtisuonien välistä. Sadon määrä ja laatu huononevat magnesiumin puutteessa.
Dolomiittipitoisen kalkin
neutraloiva kyky (Ca): 30 %, nopea neutraloiva kyky (Ca): 18 %
Sivuravinteet: Kalsium (Ca): 19 %, Magnesium (Mg) 5 %
Kalkin muoto: pölymäinen jauhe
Alkuperämaa: Suomi
Hinta ja säkin koko: 14 eur / 40 kg (isommista määristä pyydä erillinen tarjous)
Toimitusmaksu Uudellemaalle: 60€ (valitse kassalla kohta lannan ja kalkin toimitusmaksu)
ENNAKKOTILAUKSIA otetaan vastaan – toimitus ovelle huhtikuun puolivälistä alkaen
Maan happamuuden haittoja
”Happamissa oloissa pellon omat ravintoreservit eivät ole kasvien käytässä ja maan mikrobiomi kärsii. Lisätty lannoitus tuo näennäistä apua mutta vasta pellon pH-tason nostaminen korjaa tilanteen.
Happamuuden vaikutus on maassa pääosin välillistä. Merkittävin vaikutus lienee lannoitteiden ja maassa olevien kasviravinteiden vesiliukoisuuden paraneminen, kun pH nousee yli 6:n erityisesti fosforin osalta. Happamissa maissa alumiini, kadmium ja lyijy, sekä pieninä määrinä tarpeellinen, mutta runsaasti esiintyvänä kasveille myrkyllinen rauta, muuttuvat helppoliukoisiksi ja syrjäyttävät pää- ja sivuravinteet. Kasveille haitallisten aineiden takia kivennäisaineiden pH-tavoite on yli 6,5.
Oikeiden ravinteiden lisäksi pellon hyvä sadontuottokyky on riippuvainen myös aktiivisen pieneliöstön määrästä. Erityisesti juurinystyrä- ja nitrifikaatiobakteerit ovat arkoja maan happamuudelle.”
Innostusta uuteen kevääseen, maanmuokkaukseen, kylvöihin ja mahtaviin satoihin!